blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG r3mus
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
R3MUS



Filmové klíšé "alebo" kamera na jedno kopyto
pridal R3MUS 27.6. 2012 o 15:26



Každý z nás už iste videl nejaký ten filmík, seriál alebo jednoducho výsledný obraz pochádzajúci z kamery :) No pozerali ste sa pozorne? 

 

Vo filmovej brandži je kamera tou najpodstatnejšou vecov pri výrobe. Bez nej to proste nejde. Pomocov nej možme sledovat tie natrápnejšie alebo tie najúžasnejšie scény (bojové, dialógové, silno emočné, atd...)

Je vela článkov o filmových klišé týkajúcich sa hladiska obsahu no nenarazil som ani na jeden ktorý by posudzoval klišé z hladiska formy. Nikto si to možno ani neuvedomuje no "kamerových klišé" je naozaj dost. Opakujú a používajú sa už velmi dlho, čo je jednak fajn pretože sú to už takzvané Legendárne postupy pri snímaní scén, no na druhú stranu originalita večným opakovaním značne upadá. Na pár z nich sa pozrieme.

 

PRÍKLAD Č. 1

Vyskytujúci sa hádam v každom jednom filme. Pohlad na kráčajúce nohy ktoré nikdy neveštia nič dobré. Pridávajú snímku napetie a v mnohých prípadoch aj pocit nebezpečia.

 

PRÍKLAD Č. 2 

Chlapík čumí niekam inam (nie do kamery) zrazu ho niekto štuchne alebo zakričí. Chlapík sa otočí a jediné čo vidíme je pest mieriaca nám do ksichtu PRÁÁÁÁSK. To bolelo. Až tak že sa nám zatmelo pred očami :D

Pest sa časom zmenila na kopu iných vecí :)

 

PRÍKLAD Ć. 3

Hádam najznámejšia scéna - Chlapíci otvárajúci kufor auta. Čo sa stane? Vidíme ich z kufra :D Vraví sa že túto scénu vymyslel sám Tarantino. No ešte pred ním bola použitá v inom filme. Hold Smola.

 

PRÍKLAD Ć. 4

Očko v kukátku. Pozerá sa či je nieko doma. Nemusí to byt len kukátko. Diery v stenách, plotoch, obrazoch namiesto očí.

 

No proste je ich naozaj hodne. Teraz si iste myslíte - to je všetko? Dalej už isto nič nevie. No ale áno, ked sa na vec pozrieme z blišia kamerové postupy, scény sa len velmi málo menia. Tvoria akoby také základy filmu. Najnovšie sa velmi často používa kamera ktorá lieta na všetky strany, nič nieje ostré, až nám je z toho po čase špatne :D Myslím že prvý CRANK bol v tomto dost originálny (prišiel z tým). Filmy sú prešpakované "kamerovými klišé" ktoré poznáme naspamet. Ale ako som povedal nie to zas až tak naškodu. Doležité je aby sa vyvíjali dalšie a nové - originálne postupy snímania scén. 

 



Prístupov 4507
Kvalita článku
(100%) hlasov 4

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Soundtracky po b.) Filmové soundtracky
[ 23.7.2012] (príspevkov 3)
Soundtracky po a.) Filmové songy
[ 7.7.2012] (príspevkov 0)
MASS EFFECT TRILÓGIA
[ 2.7.2012] (príspevkov 6)
Filmové trailery "alebo" Trailer krásny,...
[ 30.6.2012] (príspevkov 0)
Čoskoro sa to začne
[ 25.6.2012] (príspevkov 0)